Co je tibetská houba

Tibetská houba, v angličtině nazývá Kefir Mushroom či Yogurt Mushroom nebo také Tibetan Milk Mushroom, je kolonie mikroorganismů, které přeměňují mléko v kefír či mléčné výrobky na způsob komerčních produktů typu Activia či Actimel. Živá tibetská houba vypadá jako želatinové hrudky, které mají bělavou barvu a jsou lehce slizké.

Podle pověsti byla tibetská houba vypěstována tibetskými mnichy a přivezena jedním cestovatelem, který ji od mnichů dostal poté, když byl vyléčen ze své nemoci. Tento cestovatel ji pak daroval jako vzácný dar kavkazskému knížeti, který ji následně převezl do Moskvy, odkud se postupně rozšířila do celé země i za její hranice. Prostý lid tibetskou houbu používal především jako prostředek k uchování kozího, koňského a kravského mléka v kožených vacích. Při užívání mléka s tibetskou houbou bylo objeveno, že lidé jsou minimálně nemocní a nevyskytují se u nich civilizační choroby, jako problémy s vysokým tlakem, nemoci cév a srdce, problémy s trávením a dokonce se nevyskytovala ani rakovina a tuberkulóza. Obyvatelé Kavkazu se díky tibetské houbě dožívali velmi vysokého věku.

Žádné komentáře:

Okomentovat